Λαμπτήρες LED

Ένας τυπικός λαμπτήρας LED αντί να εκπέμπει φως από ένα κενό όπως ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως ή από ένα αέριο όπως ένας λαμπτήρας φθορισμού, εκπέμπει φως από ένα κομμάτι στερεάς ύλης. Το κομμάτι αυτό της ύλης είναι ένας ημιαγωγός.

Με πολύ απλά λόγια, ένα LED παράγει φως όταν τα ηλεκτρόνια κινούνται γύρω από τη δομή του ημιαγωγού.

Ο ημιαγωγός αποτελείται από ένα θετικά φορτισμένο και ένα αρνητικά φορτισμένο εξάρτημα. Το θετικό στρώμα έχει ανοίγματα – οπές για ηλεκτρόνια. Το αρνητικό στρώμα έχει ελεύθερα ηλεκτρόνια που κυλούν γύρω από αυτό. Όταν ένα ηλεκτρικό φορτίο έρθει σε επαφή με τον ημιαγωγό, ενεργοποιεί τη ροή των ηλεκτρονίων από το αρνητικό στο θετικό στρώμα. Αυτά τα διεγερμένα ηλεκτρόνια εκπέμπουν φως καθώς ρέουν στις θετικά φορτισμένες οπές.

Η μέθοδος LED για την παραγωγή φωτός έχει πολύ λιγότερες θερμικές απώλειες από άλλες τεχνολογίες φωτισμού. Είναι δραστικά πιο αποτελεσματική από τη μέθοδο κενού / νήματος που χρησιμοποιείται στους λαμπτήρες πυράκτωσης – μερικές φορές περίπου 85 τοις εκατό πιο αποδοτικό.

Αλλά η ενεργειακή απόδοση είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Το άλλο μέρος είναι η χρονική αποτελεσματικότητα: Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για 20 χρόνια τον ίδιο λαμπτήρα LED χωρίς να χρειάζεται να τον αλλάξετε. Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED, είναι πιο σταθερές πηγές φωτός από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή λαμπτήρες φθορισμού και η διαφορά είναι εκπληκτική.

Ένας τυπικός λαμπτήρας πυράκτωσης έχει διάρκεια ζωής περίπου 750 ώρες ενώ ορισμένοι λαμπτήρες LED διαρκούν έως και 50.000 ώρες.

Περισσοτερα
Αρθρα