Υλικά Επίπλων Κουζίνας

Για την κατασκευή των επίπλων κουζίνας υπάρχει ποικιλία υλικών και αποχρώσεων τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας δούμε λοιπόν τα δημοφιλέστερα υλικά καθώς και τα πλεονεκτήματα αυτών κατά την χρήση τους.

ΜΕΛΑΜΙΝΗ

Πηγή: https://www.pinterest.com/

Η μελαμίνη είναι άχρωμη κρυσταλλική ουσία και χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κατασκευή επίπλων. Αποτελεί ένα συνθετικό πολυμερές υλικό σε φίλμ με το οποίο επενδύουμε μοριοσανίδες καθώς και mdf. Είναι ανθεκτική στα διαβρωτικά υλικά, στις τριβές καθώς και στα γρατζουνίσματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του υλικού είναι το χαμηλό κόστος καθώς και η μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων στα οποία παράγεται. Η μελαμίνη ως τελικό φινίρισμα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή του σκελετού(κουτιά) των ντουλαπιών καθώς επίσης και για τα πορτάκια.

ΒΑΚΕΛΙΤΗΣ

Πηγή: https://www.pinterest.com/

Ο βακελίτης με πραγματική ονομασία HPL(High Pressure Laminate) αποτελείται από φύλλα χαρτιού τα οποία επικολλούνται με φαινολική ρητίνη σχηματίζοντας ένα ενιαίο φύλλο.  Αποτελεί μία λύση ακριβότερη της μελαμίνης και εκτός από τις ίδιες χρήσεις με αυτήν τον συναντάμε κυρίως στους πάγκους της κουζίνας. Τα πλεονεκτήματα του πέραν των αντοχών σε τριβή και κρούση είναι η ανθεκτικότητα του σε  δημιουργία βακτηριδίων, άριστη συμπεριφορά σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επίσης και σε καθαριστικά και απολυμαντικά.

ΛΑΚΑ

Πηγή: https://www.pinterest.com/

Η ακρυλική λάκα είναι άοσμη και ελαστική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο κυρίως των πορτών των ντουλαπιών τα οποία είναι κατασκευασμένα από mdf. Μπορεί να είναι είτε ματ είτε γυαλιστερή έχει υψηλές αντοχές και μεγάλη διάρκεια ζωής.  

ΚΑΠΛΑΜΑΣ

Πηγή: https://www.pinterest.com/

Ο καπλαμάς είναι μία πολύ λεπτή στρώση ξύλου πάχους περίπου 3mm η οποία επικολλάται επάνω σε επιφάνειες mdf ή και μοριοσανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονται έπιπλα που έχουν την αίσθηση του πραγματικού ξύλου χωρίς το έπιπλο να είναι μασίφ συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσοτερα
Αρθρα