Δάπεδα: Επιλογές – Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Τα δάπεδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας καθώς και ενός επαγγελματικού κτιρίου. Στην τελική του μορφή το δάπεδο μπορεί να αποτελείται από πλακίδια πορσελάνης, μασίφ ξυλεία, επεξεργασμένη ξυλεία, laminate, βυνιλικά, προγυαλισμένα δάπεδα, μάρμαρο κ.α.

Οι τελικές επιφάνειες όπως το δάπεδο εκτός από το δομικό τους έργο σε έναν χώρο, συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την παρουσία τους και στο αισθητικό κομμάτι.

  • Μασίφ ξύλο

Το ξύλινο μασίφ δάπεδο αποτελεί παραδοσιακά μία εξαιρετική επιλογή ως τελική επιφάνεια δαπέδου. Μπορεί να τοποθετηθεί είτε καρφωτά είτε κολλητά και προσθέτει μία αίσθηση ‘’ζεστασιάς’’ στο χώρο. Μπορεί να τοποθετηθεί στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και είναι ιδανικό κυρίως στα υπνοδωμάτια. Μειονέκτημα του ξύλινου δαπέδου αποτελεί το σχετικά υψηλό κόστος του, η συντήρηση που απαιτεί σε βάθος χρόνου καθώς και η ευαισθησία σε υγρασίες που μπορεί να προσβάλουν την επιφάνεια.

  • Μάρμαρο

Το μάρμαρο ανέκαθεν αποτελούσε κλασσική επιλογή για το ντύσιμο ενός δαπέδου. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά η χρήση του συνεχίζει να αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Οι επιλογές σχετικά με την απόχρωση αλλά και την ποιότητα είναι αρκετές και μπορούν να ικανοποιήσουν τα περισσότερα γούστα.  Μειονέκτημα του μάρμαρου είναι το γεγονός ότι αποτελεί ακριβή επιλογή ενώ στην συντήρηση του θέλει προσοχή όσον αφορά στην χρήση ισχυρών διαβρωτικών καθαριστικών.

  • Laminate

Τα δάπεδα laminate έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν λύση για χώρους κατοικίας αλλά και επαγγελματικούς χώρους έχοντας το πλεονέκτημα της εύκολης τοποθέτησης και του χαμηλού κόστους.  Συναντώνται σε διάφορες ποιότητες, αποχρώσεις και πάχη. Αποτελώντας προϊόν επεξεργασμένης ξυλείας τα laminate θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την φάση του καθαρισμού τους ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της επιφάνειας τους.

  • PVC δάπεδα

Τα δάπεδα pvc αποτελούν μια ακόμα πιο αξιόπιστη ποιοτικά λύση από τα laminate. Έχοντας μεγάλες αντοχές σε κρούση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επαγγελματικούς χώρους με υψηλές απαιτήσεις αλλά και σε κατοικίες. Οι αποχρώσεις τους είναι αρκετές και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή και ως απομίμηση ξύλου.

  • Προγυαλισμένα – πολυστρωματικά δάπεδα

Τα προγυαλισμένα δάπεδα έχουν συνήθως τρείς στρώσεις ξυλείας. Η τελική τους επιφάνεια είναι συνήθως δρύινη. Τοποθετούνται είτε κολλητά επάνω από τσιμεντοκονία ή κόντρα πλακέ θαλάσσης είτε και πλωτά όπως τα laminate. Πλεονέκτημα του σε σχέση με το μασίφ ξύλο η μεγαλύτερη αντοχή του στην υγρασία καθώς μετά την επεξεργασία αποτελεί ‘νεκρή’ στην ουσία ξυλεία. 

  • Βυνιλικά δάπεδα

Τα βυνιλικά δάπεδα είναι δάπεδα με πάχος ελάχιστα χιλιοστά (συνήθως 2.5mm). Τοποθετούνται κολλητά και προϋποθέτουν την ύπαρξη επίπεδου υποστρώματος για την σωστή εφαρμογή τους. Παράγονται σε πολλές αποχρώσεις και υφές και αποτελούν λύση κυρίως για επαγγελματικούς χώρους.  

  • Πλακάκια

Το δάπεδο από πλακάκια αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή για τα εσωτερικά δάπεδα. Διατίθενται ακόμα και σε διαστάσεις μεγαλύτερες από 1μ, σε πολλές αποχρώσεις και σχέδια αποτελούν την ιδανική λύση για όλους τους χώρους. Έχοντας ως σύμμαχο τα σύγχρονα υλικά μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και επάνω από ενδοδαπέδιες θερμάνσεις και να προσφέρουν την αισθητική πινελιά που θα δέσει με τον υπόλοιπο χώρο.

Περισσοτερα
Αρθρα