Θερμοστατικές Βαλβίδες & Εξοικονόμηση Ενέργειας

Οι θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε σημαντική ενέργεια για θέρμανση.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ανέρχεται σε περίπου €25 ανά θερμαντικό σώμα.

Ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συναντούμε συχνά θερμοστατικές βαλβίδες στα ελληνικά κτίρια; 

Οι θερμοστατικές βαλβίδες αποτελούν αναπόσπαστο εξάρτημα των θερμαντικών σωμάτων στις υπόλοιπες χώρες.

Στη χώρα μας, στα περισσότερα κτίρια που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, η κατανομή της δαπάνης θέρμανσης γίνεται βάσει ωρομετρητών κυρίως και σπάνια με χρήση θερμιδομετρητών.

Οπότε η προσθήκη θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα μεμονομένα από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές θα πετύχει τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά δε θα πετύχει εξοικονόμηση όσον αφορά στο λογαριασμό της θέρμανσης του διαμερίσματος τους. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο ωρομετρητής του διαμερίσματος μετρά τις ώρες που το διαμέρισμα τροφοδοτείται με ενέργεια και όχι πόση ενέργεια ζητά.

Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι απλές στην τοποθέτηση τους στους υφιστάμενους διακόπτες και δεν απαιτείται να αδειάσουμε το νερό απο το σώμα και το κύκλωμα.

Πώς λειτουργεί μία θερμοστατική βαλβίδα;

Η θερμοστατική βαλβίδα αποτελείται από τύμπανα πεπλατυσμένα που εσωτερικά φέρουν υγρό, το οποίο θερμαινόμενο από τον αέρα του χώρου διαστέλλεται και αυξάνει το πάχος των τυμπάνων. Η διόγκωση των τυμπάνων γίνεται αιτία μετακίνησης ενός εμβόλου, το οποίο ελέγχει την ποσότητα του νερού που διέρχεται από το σώμα. Έτσι η θερμοκρασία του σώματος εξαρτάται από την παροχή του νερού και η ισχύς του μεταβάλλεται ανάλογα, επιτρέποντάς μας, με την κατάλληλη ρύθμιση της θερμοστατικής κεφαλής, να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Η θερμοστατική κεφαλή πρέπει να τοποθετείται με τον άξονά της οριζόντιο.

Πλεονεκτήματα θερμοστατικών βαλβίδων:

α) Είναι ικανές να προσφέρουν μέχρι και 30% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου

β) μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σώματος σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις μας.

γ) κλείνουν αυτόματα το θερμαντικό σώμα κάθε φορά που ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας

δ) μπορούμε να προσαρμόσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σύμφωνα με τις προσωπικές απαιτήσεις κάθε μέλους την οικογένειας

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Σε ένα τουλάχιστον θερμαντικό σώμα στον χώρο όπου βρίσκεται ο κεντρικός θερμοστάστης, να μην εγκαταστήσουμε θερμοστατική βαλβίδα. Έτσι αποφεύγουμε την περίπτωση όπου όλα τα θερμαντικά σώματα είναι ταυτόχρονα κλειστά και συνεπώς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το ζεστό νερό στο δίκτυο.

Συμπέρασμα

Αν διαμένετε σε πολυκατοικία με θερμιδομετρητές ή σε μονοκατοικία και δεν έχετε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα, επενδύστε άμεσα σε αυτές. Με σωστή ρύθμιση τους μην εκπλαγείτε αν δείτε τα λίτρα του πετρελαίου ή τα m3 του αερίου ελαττωμένα κατά 50%.

Περισσοτερα
Αρθρα